Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Aktuálně 2017-05-13 Soutěž

2017-05-13 Soutěž

Obvodové kolo v požárním sportu Vsetín
15.05.2017
VSETÍN: V sobotu 13. května proběhlo na tartanové dráze v Jasenicích obvodové kolo v požárním sportu

 

Obvodová kola v požárním útoku jsou vstupenkou do nového ročníku požárních soutěží. Pro některé hasičské sbory jsou taktéž povinnou roční prověrkou, takže zde asi doslova platí rčení, kdo chce s hasiči přes rok výti, musí na obvodovém kole býti. Ovšem místo vytí panuje vůkol dobrá nálada. Po soutěžní přestávce se setkávají staří známí, kteří zde přišli po zimním spánku změřit síly. Vše můžete vidět ve fotogalerii, jejíž odkaz naleznete pod titulní fotografií v článku.

Z řady kočárků a pidihasičů se dalo usuzovat, že nám v čase volna nemálo hasičských dvojic stvořilo další generaci záchranářů. V některých případech se jali rozmazlovat svá vnoučata čerství dědečkové, kteří v očích neznalého, díky svým vypracovaným hasičským postavám, mohli být mylně označováni za tatínky.

Na letošní soutěžní kolo obvodu 4 přijelo 11 družstev mužů, 9 družstev v kategorii nad pětatřicet let a tři družstva žen. Družstva nad 35 let soutěžila v jednom kole, ostatní dvoukolově s tím, že se započítával lepší dosažený čas. Měření sil mohlo začít. Jako pověstná třešinka na dortu byl útok družstva, které vládlo kolbištím před pětadvaceti lety.

V sobotu 13. května proběhlo na tartanové dráze v Jasenicích obvodové kolo v požárním sportu      fotogalerie

V požárním útoku rozhodují desítky faktorů ovlivňujících výsledný čas. Nejedná se jen o to nejviditelnější - rychlost družstva a jeho jednotlivců. Základem úspěchu je už samotná příprava mašiny, hadic a všeho ostatního kolem. Každý jednotlivec má svůj úkol, svoji pozici, za kterou je odpovědný. Při přípravě spojek to vypadá, že hasiči obrali své dědečky o holící soupravy, kterými promazávají požární spojky. Příprava útočné pozice je koncert odborníků. Je to dokonalá příprava přesného chirurgického řezu.

Výstřel a rozhoduje každý pohyb. Sedm statečných začíná svůj boj. Zaškobrtnutí, špatně nasazená spojka, pád sacího koše na zem nebo dokonce do nádrže. Popřípadě nedostatečná obětavost při ponoření koše a savice. Když je chladněji a voda ledová, komu by se chtělo absolvovat koupel. Ale pro vítězství je to nutné. Tažení hadic. Mašina řve, tlak vody vystřeluje hadice do vzduchu jako pírka. Třícestný rozdělovač. Tak častý zdroj předčasných konců. Místo, kde se rozhoduje, kam voda poteče. Jestli do hadic nebo na borce u rozdělovače. Proudnice a terč. Jak jde něco tak náročného jednoduše popsat. Stovky hodin nácviku sedmičlenného orchestru a za předčasný konec může třeba obyčejná páčka, kterou nikdo neotočil. I když může někdo nesouhlasit, požární útok je nesmírně napínavá soutěž špičkové party lidí.

V Jasenicích akci podpořily především firmy z blízkého okolí, například bezplatným poskytnutím závodiště, vody a energií. Takové sponzorství se opravdu cení.

Obvodové kolo v kategorii mužů vyhráli borci z Mikulůvky. Stříbrný pohár si odvezla sedmička soutěžících ze sboru Vsetín - město a bronz chlapi z Ratiboře. Mezi ženami tentokrát všechna družstva dosáhla na pohár. Bronzový si odvezly bojovnice z Janové, stříbro ženy ze Semetína a zlato opět dnes výborná Mikulůvka. V družstvech nad pětatřicet let získalo zlato družstvo Semetína, stříbro Jarcová a bronz Kateřinice. Vše bedlivě sledovali rozhodčí, jimž bezesporu taktéž patří poděkování.

Radomír Dolanský

 

fotogalerie